Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και παιδί
✼ ̲Τ̲ι̲ ̲ε̲ί̲ν̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ ̲m̲a̲s̲k̲i̲n̲g̲ ̲σ̲τ̲α̲ ̲μ̲η̲ ̲ν̲ε̲υ̲ρ̲ο̲τ̲υ̲π̲ι̲κ̲ά̲ ̲ά̲τ̲ο̲μ̲α̲;̲
Το masking είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση που βιώνουν πολλά αυτιστικά και ΔΕΠΥ άτομα. Τα μη νευροτυπικά άτομα συνηθίζουν μεγαλώνοντας να καμουφλάρουν συμπεριφορές τους που δεν είναι αποδεκτές από τη νευροτυπική κοινότητα και να τις αντικαθιστούν με άλλες αποδεκτές συμπεριφορές (εξού και η χρήση της λέξης mask=μάσκα).
 
✼ Γ̲ι̲α̲τ̲ί̲ ̲κ̲ά̲π̲ο̲ι̲ο̲ ̲ά̲τ̲ο̲μ̲ο̲ ̲ε̲π̲ι̲λ̲έ̲γ̲ε̲ι̲ ̲ν̲α̲ ̲κ̲ά̲ν̲ε̲ι̲ ̲m̲a̲s̲k̲i̲n̲g̲;̲
Καταρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το masking δεν είναι ακριβώς επιλογή. Ξεκινά συνήθως ως βεβιασμένη προσπάθεια του περιβάλλοντος να συμορφωθεί το μη νευροτυπικό άτομο στο νευροτυπικό περιβάλλον από την παιδική κιόλας ηλικία (π.χ. εξαναγκάζοντάς το σε βλεμματική επαφή ή διακοπή των στερεοτυπιών του-που συχνά εξυπηρετούν λόγους αυτορρύθμισης).
Από την άλλη ένα μη νευροτυπικό άτομο μπορεί να επιλέξει το ίδιο να κάνει masking για πρακτικούς λόγους (π.χ. για να γίνει το παιδί αποδεκτό από τους συνομηλίκους του ή για να μπορέσει @ ενήλικ@ να κρατήσει την εργασία τ@).
 
✼Γ̲ι̲α̲τ̲ί̲ ̲τ̲ο̲ ̲m̲a̲s̲k̲i̲n̲g̲ ̲θ̲ε̲ω̲ρ̲ε̲ί̲τ̲α̲ι̲ ̲κ̲ά̲τ̲ι̲ ̲α̲ρ̲ν̲η̲τ̲ι̲κ̲ό̲;̲
Το masking είναι εξαντλητικό για τα μη νευροτυπικά άτομα και αυξάνει το στρες και το άγχος ενώ παράλληλα μειώνει την αυτοεκτίμηση των μη νευροτυπικών ατόμων. Συχνά άτομα που έχουν μάθει από μικρά να κάνουν masking (είτε αυτοβούλως είτε με παρότρυνση) αργούν να λάβουν διάγνωση. Το masking επίσης είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτιστικού burnout.
 
✼ Π̲ώ̲ς̲ ̲μ̲π̲ο̲ρ̲ο̲ύ̲μ̲ε̲ ̲ν̲α̲ ̲β̲ο̲η̲θ̲ή̲σ̲ο̲υ̲μ̲ε̲ ̲ό̲λ̲ο̲ι̲ ̲ε̲μ̲ε̲ί̲ς̲;̲
Το πρώτο και κύριο είναι να κατανοήσουμε πως κάθε εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά, πως δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος σκέψης και πως όλ@ έχουμε χώρο να συνυπάρχουμε αρμονικά.
Επιπλέον στη σειρά των webinars "Τα παραμύθια αλλιώς", θα δούμε-μεταξύ των άλλων-τρόπους ώστε να κάνουμε τις συνεδρίες μας περισσότερο neurodiversity affirming (φιλικές προς την νευροδιαφορετικότητα) ενώ παράλληλα ειδικοί και γονείς θα μάθουν περισσότερα για τα συναισθήματα στα νευροδιαφορετικά άτομα.
 
Αναστασία Κούρτη
 

-->